Det lille økologiske familiegartneri

Esbechgaard ligger på Nordfyn med ca. 200 ha marker ud til den skønne Odense fjord og tilhører familien Esbech. Vi er et familiegartneri, som har dyrket grøntsager i 3 generationer med opstart i 1966, hvor farfar Poul dyrkede hvidkål, rosenkål og zittauerløg. I dag er det barnebarnet Christian Esbech og hans kone Henriette, der driver produktion af økologiske jordskokker, grønkål og korn. Vi har også frilandsgrise, som lever under åben himmel hele deres liv.

Vi elsker naturen

På Esbechgaard elsker vi naturen og dyrker 100% økologisk og efter økologireglerne. Vi giver os tid til vores produktion og passer på naturen, dyrene og væksten omkring gården. Som farfar altid gjorde, gør vi også. Farfar kørte altid uden om vibe- og strandskaderederne på markerne, det tager ekstra tid at køre uden om, men vi vælger at stoppe op og sætte en pind i jorden for at markerer, at der er en rede. Så ved vi, at her skal vi køre uden om, når vi høster vores marker.

Klimaet og biodiversitet den biologiske mangfoldighed

I perioder uden regn drypvander vi vores planter ved hjælp af slanger, som ligger med 30 cm mellemrum mellem planterne, som i kan se på ovenstående foto. Ved drypvanding sparer vi vand, det er nemlig sådan, at vi kun vander det beplantede areal og ikke hele marken. Vores besparelse ligger på 50 %, dvs at vi ved drypvanding kun bruger den halve mængde vand i forholdt til, hvis vi anvendte vandingsmaskiner til vanding af vores marker.

I markernes hjørner har vi bunker af grene og blade liggende, så dyrene kan gemme sig. Vi bevarer de gamle hegn, da der gemmer sig masser af liv og vækst.

Global G.A.P.

Esbechgaard blev i 2009 certificeret efter den internationale standard for frugt og grønt, GLOBAL-GAP. Standarden indeholder en række krav, som producenten skal opfylde. Det er krav, der sikrer, at vores grøntsager dyrkes og pakkes med omtanke for miljøet, fokus på fødevaresikkerhed og respekt for medarbejder velfærd. GLOBAL-GAP har bl.a. til formål at sikre at der er stor fokus på hygiejne og fødevaresikkerhed.

Grundprincipperne er

 

  • ·Fødevaresikkerhed
  • ·Miljø
  • ·Kvalitet
  • ·Sporbarhed
  • ·Medarbejdernes sikkerhed og velfærd

Se filmen om vores lille familiegartneri

go-to-top